01/12/2013
Konya Valiliği, Selçuklu Belediyesi ve Necmettin Erbakan Üniversitesi’nin katkıları ile Meram Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Anabilim Dalı Otizm Birimi tarafından düzenlenen “Konya Otizm Günleri” sona erdi.3 gün süren sempozyum ile ulusal ve uluslararası birçok katılımcı sundukları tebliğlerle Konya’da otizmin tanınmasını sağladı.
Sempozyumun 3. gününde otizmli çocukların ailelerin sorunlarını uzman doktorlarla konuşabilecekleri “Aile Toplantıları” gerçekleştirilirken, Pazar günü de halkın otizme dikkatini çekmek amacıyla Kültürpark’tan başlayıp Gedavet Parkı’nda son bulan “Konya Otizm Farkındalık Yürüyüşü” gerçekleşti.
Konya Valiliği, Selçuklu Belediyesi ve Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi’nin katkıları ile düzenlenen ve Perşembe günü başlayan “Konya Otizm Günleri” sona erdi. 3 gün boyunca süren sempozyum da otizm alanın da yaşanan zorluklar, sorunlar ve çözüm önerileri tartışılırken, ulusal ve uluslararası 40’ın üzerinde bilim insanı tebliğlerini sundu. Konya’da otizmin tanınması adına önemli bir etkinlik olan otizm günleri, düzenlenen aile toplantıları ve otizm farkındalık yürüyüşleri ile tamamlandı.
Konya Otizm Günlerinin üçüncü günü olan 30 Kasım Cumartesi gününde ise aile toplantıları gerçekleşti. Necmettin Erbakan Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Prof. Dr. Erol Güngör Konferans Salonu’nda gerçekleşen aile toplantılarına, İstanbul Üniversitesi Nöroloji Bölümü Çocuk Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Barış Korkmaz, İstanbul Ergen ve Çocuk Psikiyatrisi Enstitüsü Uzmanı Prof. Dr. Nahit M. Mukaddes, Gülhane Askeri Tıp Akademisi Çocuk Psikiyatrisi ABD Başkanı Prof. Dr. Tümer Türkbay, Marmara Üniversitesi Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölümü Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Aydan Aydın, Özel Eğitim Uzmanı Oktay Taymaz Sarı katıldı. Toplantının ilk bölümü olan “Uzmanlarla Buluşma” programında uzmanlar, otizmli çocukların ailelerinden gelen soruları yanıtladılar. Toplantının ikinci yarısında ise otizmli ailelerin sosyal yaşamda yaşadıkları sorunlar konuşuldu. Türkiye’nin otizm ile ilgili faaliyet gösteren önemli vakıf ve derneklerinden olan Otizm Vakfı, Otizm Platformu ve ODER yöneticileri otizmli insanların sosyal hakları ile dernek ve vakıfların faaliyetleri hakkında bilgilendirme yaptılar.
Halkın otizm konusunda daha duyarlı olması ve destek vermesi amacıyla gerçekleşen ve Kültürpark da başlayan ve Gedavet Parkı’nda son bulan otizm farkındalık yürüyüşüne Konya Valisi Muammer Erol, Ak Parti Konya Milletvekili Mustafa Akış, Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Otizm Sempozyumu Düzenleme Kurulu Başkanı Doç. Dr. Sabri Hergüner, doktorlar, çocuk ve ergen psikiyatrisi alanında eğitim alan öğrenciler, otizmli çocukları aileleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Merkezi ve mahalli idarelerin hem engelliyi hem de engelli ailelerini hedef alan hizmetlerinin bugün ileri bir seviyede olduğunu söyleyen Konya Valisi Muammer Erol, “ Bu durum problemlerin çözümü adına da olumlu bir tablo. Bu tabloya verilebilecek en güzel katkı engelliler ve engelli ailelerimizin dışındaki vatandaşlarımızın da engellilerin problemlerinden haberdar olmaları. Onlarla empati yaparak bu yönde davranışlarını düzenlemeleri sorunun çözümü için önemli bir boyut” dedi.
Gerçekleşen otizm etkinliğinde bulunmaktan duyduğu memnuniyeti ifade eden Ak Parti Konya Milletvekili Mustafa Akış, “ Otizm aileler için erken tanı ile beraber üstesinden gelinebilecek bir problem. Devletimiz bundan 10 yıl öncesine nazaran otizm ve benzeri problemlerle ilgili mücadelede çok farklı bir noktada ve yerel yönetimlerimiz Konya’da çok güzel işler yapıyorlar. Selçuklu Belediyemiz Otistik Yaşam Merkezi’nin birkaç gün önce ihalesini yaptı. Türkiye çapında çok ciddi bir proje. Bugün buraya katılan herkese teşekkür ediyorum. İnşallah otizm bundan 30- 40 yıl sonra Türkiye’de konuşulan bir problem olmaktan çıkacak” dedi.
Otizm günleri için yurt içi ve yurt dışından birçok bilim insanının Konya’ya geldiğini söyleyen Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay,“ Ayrıca bilimsel toplantıların yanında ailelerin eğitimi ile de ilgili bir organizasyon oldu. Bilgilerini ailelerle paylaştılar. Bugün de Sayın Valimizin, Vekilimizin, hocalarımızın ve ailelerin katılımı ile otizm yürüyüşü yaptık. Burada maksadımız insanlara bu konuda bir farkındalık oluşturmak, meraklarını uyandırmak ve bilgi sahibi olmalarını sağlamak. Selçuklu belediyesi olarak bu konuda ciddi çalışmalar yürütüyoruz. Otizm Yaşam Merkezi ve Necmettin Erbakan Üniversitesi ile birlikte Otizm Erken Tanı Merkezi en kısa sürede inşa edilmiş
olacak. Umut ediyorum ki Konya bu manada sınırlarını aşıyor ve örnek illerden bir tanesi haline gelecek. Katılan herkese teşekkür ediyoruz” dedi.
28 Kasım Perşembe günü başlayan Konya Otizm Günleri’nin bugün düzenlenen otizm yürüyüşü ile sona erdiğini söyleyen Otizm Sempozyumu Düzenleme Kurulu Başkanı Doç. Dr. Sabri Hergüner, “ Bugünkü yürüyüşümüz ile inanıyorum ki Konya’da otizmle ilgili farkındalığı arttırdık. Sayın Valimize, milletvekilimize ve belediye başkanımıza ve tüm Konya halkına gösterdikleri destekten dolayı teşekkür ediyoruz. Konya’da bugünden sonra otizmle ilgili bilinç daha da artacaktır” dedi.
Otizm konusunda aileler adına söz alan anne Zahide Eroğlu’da,“Biz çocuklarımızın eve kapanmasını istemiyoruz. Onların bu durumuna çok üzülüyoruz. Onların da yaşıtları gibi yaşamalarını, topluma kazandırılmasını istiyoruz. Çünkü çocuklarımız evlerinde kapalı durumdalar. Ne olur toplum sesimizi duysun” dedi.