Yeni Üyelik / Şifre
İhale Bilgileri
Hızlı Ödeme
Hizmet Haritası
E-Doğrudan Temin
İmar Planı Tadilatı
Evlilik Başvurusu
İstek ve Öneri Başvurusu
E-Dilekçe
Borç Sorgulama / Ödeme
Geçmiş Dönem Ödemelerim
Makbuz Doğrulama
Beyanname
Beyanname Görüntüleme
Evrak, İstek ve Öneri Takibi
Meclis Kararları
EPKAS
EPKAS Kullanım Kılavuzu
İmar Planı Askı Listesi
E-ÇAP
Arsa (m²) Rayiç Değerleri
E-İmzalı Belge Doğrulama
Kent Rehberi
Kütüphane Kitap Sorgulama
Spor Okulları Başvuru
Çok Yaşa Bebek
Arama Sonuçları
UCLG-MEWA ÇEVRE KOMİTESİ TOPLANTISI SELÇUKLU BELEDİYESİ EV SAHİPLİĞİNDE BAŞLADI
07/08/2018
UCLG-MEWA Çevre Komitesi III. Toplantısı Selçuklu Belediyesi’nin ev sahipliğinde Selçuklu Kongre Merkezinde başladı.
Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Orta Doğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatı’nın (UCLG-MEWA) 9 komitesinden biri olan Çevre Komitesi aracılığıyla çevre sorunlarına karşı yerel yönetimlerin aktif hale gelerek çözüme katkıda bulunmasına ve daha dirençli şehirler oluşturulmasına yönelik çalışmalar iki gün boyunca Çevre Komitesi başlığı ile ele alınacak.
Çevre Komitesi toplantısına UCLG-MEWA Genel Sekreteri Mehmet Duman, Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, Büyükşehir Belediye Başkanı ve UCLG-MEWA Eş Başkanı Uğur İbrahim Altay, Dannieh Belediyeler Birliği Başkanı UCLG-MEWA Eş Başkanı Mohamed Saadieh, İSKİ Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Adem Esen ve yurtiçi ve yurtdışından Çevre Komitesine üyesi şehirlerin temsilcileri katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan UCLG-MEWA Genel Sekreteri Mehmet Duman Konya’da bulunmaktan dolayı büyük mutluluk içinde olduğunu ifade ederek Çevresel boyutların dünyaya zarar verecek boyutlara geldiğine dikkat çekti. Duman konuşmasında “UCLG-MEWA Çevre Komitesi aracılığıyla 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi temelinde 2016 yılında oluşturulan ve bir çevre deklarasyonu olan UCLG-MEWA Malatya Mutabakatı-İstanbul Deklarasyonu kabul edilerek yerel yönetimler tarafından bu deklarasyonun kendi meclislerinden geçirilmesi süreci başlatılmıştır. Bu sürecin devamında ise deklarasyondaki maddelere istinaden; Atık Yönetimi ve Kirlilik, İklim Değişikliği ile Mücadele, Yeşil Alanlar, Kentsel Tarım ve Biyoçeşitlilik ile Enerji ve Çevre Dostu Ulaşım Sistemleri olmak üzere komite bünyesinde altı Görev Gücü (çalışma grubu) kurulmuştur. Her bir görev gücünün başkanlığı, gönüllülük esasına dayalı olarak seçilen yerel yönetim temsilcileri kolaylaştırıcılığında yürütülmekte olup konuyla ilgili tüm paydaşlarla birlikte ortak proje ve etkinlikler gerçekleştirilmekte ve iyi uygulama örnekleri uluslararası platformlarda paylaşılmaktadır. İklim değişikliği sorununun çözülmesi ve/veya hafifletilmesi konusunda yerel yönetimlerin atacağı adımların büyük önem taşıdığı gerçeğinden yola çıkarak komite bünyesinde kurulan İklim Değişikliğiyle Mücadele ve Uyum Görev Gücü’nün vizyonu doğrultusunda; Selçuklu Belediyesi ev sahipliğinde gerçekleştirilen, iklim değişikliğine karşı dirençli şehirler oluşturulması yönünde gerekli mücadele ve uyum politikaları konularının ele alınacağı UCLG-MEWA Çevre Komitesi III. Toplantısı’nın başarılı geçmesini, ülkemiz için hayırlı olmasını dilerim” dedi.
“UCLG_MEWA Çevre Komitesine Ev Sahipliği Yapmaktan Dolayı Mutluluk Duyuyorum”
Çevre bilincini artırmak için yapılan çalışmalar değinen Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, toplantıdan önemli sonuçların çıkacağına dikkat çekerek şunları söyledi; “2016 yılında üyesi olduğumuz UCLG_MEWA Çevre Komitesinin 3. Toplantısına ev sahipliği yapmaktan dolayı son derece mutluyuz. Toplantının hayırlar getirmesini diliyor, toplantının amacı olan iklim değişikliği konusunda önde gelen anlaşmalar, karbon envanteri ve iklim eylem planı hazırlık aşamaları konusunda dünyaya örnek olacak kararların alınmasını arzu ediyorum. Katılımlarından dolayı tüm misafirlerimize teşekkür ediyorum”dedi.
Çevre Sağlığı ve Temizlik Konusunda Selçuklu İddialı.
Selçuklu İlçesinin 639 bin 450 kişilik nüfusuyla Türkiye’nin en büyük 16. İlçesi olduğunu, Selçuklu’da çevre sağlığı, temizlik ve alt yapı konularında temel belediyecilik hizmetlerinde model olacak birçok proje gerçekleştirdiklerini ifade eden Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, Çevre sağlığı ve temizlik, Selçuklu’da memnuniyetin en yüksek olduğu alanlardan biri olduğuna dikkat çekti. Başkan Pekyatırmacı konuşmasına şöyle devam etti; “Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca düzenlenen Türkiye’nin En Temiz Şehri yarışmasında Belediyemize verilen “Çevre Beratı” ve Akdeniz Üniversitesi tarafından “Kentsel katı atıkların toplanması ve çevre bilincinin oluşturulması” konusunda yaptığımız projeler neticesinde aldığımız “Çevre Hizmet Ödülü” bu çalışmaların bir karşılığı. 72 Mahalle, 382 cadde, 4737 sokaktan oluşan Selçuklu’da 639 bin 450 kişiye 3 vardiya şeklinde 357 personel ve 64 araç ile temizlik hizmeti veriyoruz. Selçuklu’da günlük ortalama 650.000 kg atık topluyoruz. 2011 yılında Konya’da ilk olarak “Daha Modern ve Temiz Bir Selçuklu” sloganıyla başlattığımız yer altı çöp konteynırı projemizde bugün yaklaşık 5 bin çöp konteynırının imalatını tamamladık. Modern ve hijyenik yapılarıyla daha sağlıklı olan yer altı çöp konteynırları, iş gücü ve personel noktasında sunmuş olduğu tasarruf ile birçok belediyeye model oldu”.
SELKAP Başarılı Bir Şekilde Yürütülüyor.
Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı SELKAP çalışmalarında da önemli hizmetler yaptıklarına vurgu yaptı. Pekyatırmacı; “Selçuklu Kaynağından Ayırma Projesi (SELKAP) ile konutlardan ambalaj atığı toplama hizmeti yapıyoruz. Geri dönüşüm bilincinin yaygınlaştırılması için belirli aralıklarla eğitim çalışmaları düzenliyoruz. Yaklaşık 400 bin konutta kapıda yüz yüze eğitim çalışması gerçekleştirdik. 2010 yılından beri okullardan, kurumlardan, muhtarlık ofislerinden atık pil kutuları dağıtılarak 20.326 kg atık pil toplandı”dedi.
“863.855 Ağacın Kesilmesi Önlenmiştir”
Selçuklu’da 50.815 ton kağıt toplanarak, 863.855 ağacın kesilmesinin önlendiğini ifade eden Başkan Pekyatırmacı; geri dönüşümle ilgili şunları söyledi; “İlçemizde 38.111 ton plastik toplanarak, 533.554.000 kwh enerji tasarrufu sağlanmıştır. 12.704 ton cam toplanarak, 1.270.400 lt benzin tasarrufu sağlanmıştır. 12.704 ton metal toplanarak, 16.515.200 kg hammadde tasarrufu sağlanmıştır. Geleceğiniz İçin Bez Torba Seçin” sloganıyla Selçukluda toplamda 50 binin üzerinde bez torba dağıtımı yapıldı” dedi.
“Ekolojik ve Teknolojik Belediyecilik Yapıyoruz”
Hızla büyüyen şehirlerde doğanın ve canlıların zarar görmemesi adına birçok önemli çalışma yürüttüklerini kaydeden Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay; fiziki, kültürel ve sosyal belediyecilik uygulamalarının yanında, ekolojik belediyecilik ve akıllı şehirler uygulamalarının da kaynaklık ettiği teknolojik belediyecilik başlıklarını ekleyerek belediyeciliği 5 başlıkta hayata geçirmeye gayret gösterdiklerinin altını çizdi.
Konuşmasında Büyükşehir Belediyesi’nin Konya Katı Atık Yönetimi Projesi, Metan Gazından Elektrik Enerjisi Üretim Tesisi, Çevre Yönetimi Bilgi Sistem Merkezi, doğalgazlı otobüsler, katanersiz tramvaylar gibi çevreci yatırımlar hakkında bilgi veren Başkan Altay, “650 adet otobüs durağımızın aydınlatması, güneş enerji panelleriyle sağlanmaktadır. Belediye olarak yapımını gerçekleştirdiğimiz Konya Bilim Merkezi, Stadyum, Spor ve Kongre Merkezi gibi binalarda dünya yeşil standartlarına uymaya dikkat ediyoruz. Özellikle Bilim Merkezimiz, ‘Leed and Gold’ sertifikalı bir bina olarak Konyamıza kazandırılmıştır” dedi.
Dannieh Belediyeler Birliği Başkanı ve UCLG-MEWA Eş Başkanı Mohamed Saadieh, toplantıya ev sahipliği yapan Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı’ya teşekkür etti. Saadieh, “Yerel yönetimler ve belediyeler olarak iklim değişikliği konusunda politika ve strateji geliştirmek için aslında hep ön cephede bulunuyoruz. Hepimizin mücadele edip kendi yerel problemlerimizi çözmemiz gerekiyor. Bunu yapmak için de UCLG-MEWA ile beraber çalışmamız gerekiyor ve kapasitemizi arttırmamız gerekiyor. Düzgün platformlar kurarak bilgi ve birikimlerimizi de paylaşmamız gerekiyor. Bugün burada bulunarak dirençli şehirler inşa etmeye çalışıyoruz ve iklim değişikliği ile mücadele çalışıyoruz. Bu şekilde de başarılı olacağımıza inanıyorum” dedi.
Konuşmaların ardından Selçuklu Kongre Merkezi’nde iki gün sürecek oturumlar ve sunumlara geçildi. “Harekete Geç, Dirençli Şehirler İnşa Et, İklim Değişikliğiyle Mücadele Et” sloganı ile yapılan toplantıların oturumlarında İklim Değişikliğiyle Mücadele ve Uyum Politikaları; Eylem Planı Hazırlama Süreçleri, İklim Değişikliğiyle Mücadelede Kentlerin Su, Atıksu ve Katı Atık Yönetim Stratejileri ve İklim Değişikliğine Dirençli Şehirler gibi ana başlıklarda sunumlar yapılacak.
Son Haberler
07/02/2025
Selçuklu’da Cuma Buluşmaları Hizmet Kalitesini Artırıyor
06/02/2025
Selçuklu Belediyesi Emıtt 2025’te Parlıyor
06/02/2025
Selçuklu 700 bin 358 Nüfusu ile Konya’da Zirvedeki Yerini Korudu
05/02/2025
Başkan Pekyatırmacı’dan 6 Şubat Depremleri Anma Mesajı
04/02/2025
Zillerine basarak apartman çökmeden insanları uyarmıştı Başkan Pekyatırmacı, Konya’da Onlarca Canın Kurtarılmasına Vesile Olan Gençle Bir Araya Geldi