Logo

DEĞERLERDEN UZAKLAŞAN TOPLUMDA SUÇ İŞLEME \r\nORANI ARTAR\r\n

18/01/2015

Selçuklu Değerler Eğitimi Projesi (SEDEP) kapsamında kişisel gelişim uzmanı ve yazar Ahmet Şerif İzgören “Veli Semineri” etkinliğinde ailelerle buluştu. Ailelerin yoğun ilgi gösterdiği programda İzgören, “ailede çocuklara değerler eğitiminin verilmesi ” konusunda paylaşımlarda bulundu.

 

Kendini davranışını değiştirmeyen anne-baba çocuğunun değişmesini beklemesin diyerek aileleri uyaran İzgören,“ Değerlerden hızla uzaklaşan dünya da ailelerimize önemli görevler düşüyor” dedi.  

 

Selçuklu Değerler Eğitimi Projesi (SEDEP)öğrencilerin yanı sıra velilere yönelik etkinliklerle devam ediyor. Değerler eğitimi faaliyetlerine ailelerin daha aktif katılımını hedefleyen proje kapsamında kişisel gelişim uzmanı ve yazar Ahmet Şerif İzgören’in sunumu ile “veli semineri” etkinliği gerçekleştirildi.

 

Dedeman Otel’de düzenlenen SEDEP Veli Seminerine Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr.Muzaffer Şeker, Selçuklu Belediyesi Başkan Yardımcısı Ali Ziya Yalçınkaya, Selçuklu İlçe Milli Eğitim Müdürü Turan Kayacılar’ın yanı sıra çocuğu eğitim çağında olan aileler de katıldı. Seminerde ailelere; çocuk eğitiminde anne-babanın rolü, değerler eğitimde ailenin önemi konularında paylaşımlarda bulunan İzgören, kendi yaşantısından örnek hikayelerle değerler eğitimini anlattı. Keyifli bir ortamda gerçekleşen etkinlikte Türkiye ve dünyadan da çarpıcı örnekler veren İzgören zaman zaman ailelere duygusal anlar yaşattı. Seminerin ardından ailelerin yoğun ilgisiyle karşılaşan İzgören, kitabını imzaladı ve ailelerle hatıra fotoğrafı çektirdi.

 

Değerlerden Uzaklaşan Dünya da Velilere Büyük Görevler Düşüyor

Dünya üzerinde sömürü ve kolay kazanca yönelik bir sistem kurmaya çalışılırken anne babaların çocuklarına emek, çaba ve değerleri anlatmanın zorluğunu yaşamalarının doğal bir süreç olduğunu ifade eden İzgören,“ Dünyada insanlar açlıktan ölürken yılda 15 milyar dolar parfüme, 18 milyar dolar da sigaraya harcanıyor. Kazan-tüket üzerine kurulu bir sistemde yaşıyoruz. Saat markanı, cep telefonunu, arabanı yenilersen mutlu olursun algısı yerleşmiş durumda. İnsan büyüdükçe maalesef değerlerinden uzaklaşıyor. Onun yerini hırs, marka tutkusu, savurganlık gibi kötü alışkanlıklar alıyor” dedi. 

 

SEDEP Bu Ülkenin Öz Değerleridir

SEDEP Projesinde verilmeye çalışılanların bu ülkenin değerleri olduğunu ifade eden İzgören, “Çocuk kalbinde yardımlaşma, insanlık, adalet, saygı gibi değerler var. Çocuklara bu değerleri en iyi şekilde yaşanmış hayat hikayeleri ile anlatabiliriz. Kendi hayallerini yaşayamayan anne babaların çocuklarının hayallerini yaşamaya çalıştığı bir ülkedeyiz. Çocukların bir tornaya sokulduğu ve her daim yarış halinde oldukları bire eğitim sisteminde yaşıyoruz. Oysa Osmanlı’nın bu işleri nasıl başardığı daha yakından incelenmeli.  Osmanlı yetenekleri bulmuş, almış ve bir yere getirmiş. Çaldıran Seferi’nde gemi inşası sırasında yetenekleri fark edilen ve bizlere 400 eser bırakan Mimar Sinan’dı.  İşte Osmanlı böyle başarmış. Ama şimdi ki sistemde Mimar Sinan yaşasaydı belki de böyle önemli bir yetenek olmayacaktı. ” dedi.

 

Kendini Davranışını Değiştirmeyen Anne-Baba Çocuğunun Değişmesini Beklemesin 

Çocuğun anne-babasından gördüğü davranış biçimlerini örnek aldığını ifade eden İzgören,“Eğer akşam evinde dizi seyrederek vakit geçiren bir babaysanız çocuğunuzun kitap okumasını beklemeyin. Çünkü çocuk büyüğünden ne görürse onu yapar. İşte bu noktada anne babalar çocuklarından dert yanmak yerine çocuklarının önünde düzgünce yürümeli ve onlara model olmalıdırlar. Bu konuyla ilgili Anadolu’da iki tane güzel söz vardır. Biri der ki: “Isırganın yanında ısırgan biter”. Diğer bir söz de “Ağaçtaki keçinin dala bakan oğlağı olur”. Çocuklarınız sizin bütün tavırlarınızı örnek alır. Aslında konunun özü “İnsanlar dokunduğu şeye değer kazandırıyor. İnsanlar dokunduğu şeye değer kaybettiriyor”. Ömür boyu bu ikisinden bir tanesi oluyorsunuz. İşte gelecekte çocuğumuzun konumu bizim ona ne öğrettiğimize bağlı. Ya değer kavramları öğreteceğiz, ya da başka şeyler. Bu nokta da diyorum k; “Evladınıza lekelerle dolu halı bırakacağınıza bir kilim bırakın ama üzerinde hiç leke olmasın”

 

Aileler çocuklara özgüven aşılamalılar diyen İzgören, “Çocuklarımıza maalesef kendini ifade ettirmeyi unutturmuşuz. Çünkü çocuklarımız sadece sözlüden sözlüye kendilerini ifade ediyorlar. Bu durum özgüven değerinin çocukta yerleşmesine engel oluyor ve çocuğun korku ve kaygılar dünyasında yaşamasına neden oluyor. Eğer bizler o özgüveni çocuğumuza verirsek çocukta kendini ifade edecektir” dedi.

 

Değerlerinden Uzaklaşan Toplumda Suç Oranı Artar

Konuşmasının sonunda değerlerinden uzaklaşan toplumlarda güven duygusunun azalmasına bağlı olarak suç oranlarında da artış yaşanacağını ifade eden İzgören, “Bugün Türkiye’de işlenen suçun % 99’luk kısmı % 1’lik kesim tarafından işleniyor ve bu %1’lik kesim yüzünden birbirimizden korkar hale geldik. Aslında bütün dert bu. Toplum olarak maalesef birbirimize olan güvenimizi kaybetmeye başladık. Eskiden Anadolu’da bütün evlerin kapısı açıktı. Olur ki kapısı kapalı bir ev varsa onun da anahtarı paspasın altında olurdu” dedi.

 

SEDEP Projesi kapsamında önümüzdeki günlerde de farklı konukların katılımlarıyla seminerler yapılmaya devam edecek.

 

Sosyal Medyada Paylaş:

FacebookFacebookTwitterTwitterLinkedInLinkedInTelegramTelegram
© 2025 Selçuklu Belediyesi. Tüm Hakları Saklıdır.