Logo

EVLAD-I FATİHAN KARDEŞLİK KÖPRÜSÜ KONYA ZİRVESİ BAŞLADI

02/10/2015

Türkiye ile Balkan ülkeleri arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla başlatılan Evlad-ı Fatihan Projesi kapsamında "Balkan STK'ları Çalıştayı Konya Zirvesi" başladı. 


Selçuklu Belediyesi ortaklığı, Hikmet İlim ve Sanat Derneği(HİSDER), Sosyal Araştırmalar ve Dayanışma Vakfı(SADAV), Konya Sivil Toplum Kuruluşları, Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı işbirliği ile gerçekleştirilen Evlad-ı Fatihan Kardeşlik Köprüsü Projesi, “Balkan STK’ları Çalıştayı Konya Zirvesi” başladı. Toplantıya AK Parti Konya Milletvekili Hacı Ahmet Özdemir, Konya Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mithat Büyükalim, Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkan Vekili Ömer Kadiç, Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Hikmet İlim ve Sanat Derneği Başkanı ve Proje Koordinatörü Prof. Dr. Önder Kutlu, SADAV Başkanı Ercan Uslu, Konya STK İcra Heyeti Başkanı Muhsin Görgülügil, Konya Sivil Toplum Kuruluşları üyeleri, Makedonya, Kosova, Karadağ, Bosna Hersek ve Sırbistan'dan gelen sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı.


Toplantının açılış konuşmasını yapan Hikmet İlim ve Sanat Derneği Başkanı ve Proje Koordinatörü Prof. Dr. Önder Kutlu, birkaç ay önce projeyi başlattıklarını söyleyerek, “Bu ilk önemli buluşmamız. Bu buluşmamızda yurtiçinden ve yurtdışından birçok misafirimiz var. Türkiye ile balkanlar arasında köprü kurmak üzere bu projeyi başlattık” dedi. Kutlu, “Faaliyet raporumuzda yer alan Saraybosna ve Konya zirve toplantılarının ilkini bugün Konya'da gerçekleştiriyoruz. Toplantıda Makedonya, Kosova, Karadağ, Bosna Hersek ve Sırbistan'dan gelen sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, ülkelerinde yaptıkları faaliyetleri sunacak. Bu etkinliklerimiz, Türkiye ve Balkanlarda faaliyet gösteren kardeş sivil toplum kuruluşları arasında işbirliğini geliştirecek" dedi.

 

Altay, “Bu proje ile büyük bir iyiliğe adım atıyoruz”
Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, önemli bir projenin başlangıcını yaptıklarını söyleyerek, “Konya önemli bir şehir. Konya, Sultan Alparslan’ın Malazgirt’te başlattığı yolculukta, Anadolu’da Türklere başkentlik etmiş ve buradan tüm dünyaya kardeşlik duygularının paylaşıldığı Hz. Mevlana’nın şehri. Günümüz dünyasında da gelişen sanayisi ve üniversiteleriyle de adından söz ettiren bir şehir ama Konya’nın en önemli özelliklerinden birisi de sivil toplum kuruluşlarıdır. Bu kuruluşların birlikte iş yapabilme yeteneği çok fazla. Dünyanın neresine giderseniz gidin Konya STK’larının orada yaptıkları hizmetleri görebilirsiniz. Bu birliktelik inşallah Evlad-ı Fatihan projesiyle Balkanlardaki kardeşlerimizin de hem proje üretmelerine hem de birlik beraberliğimizin artmasına vesile olacaktır. Konya STK’ları edindikleri tecrübeleri, Balkanlardaki kardeşleriyle paylaşacaklar ve bu bir sistematik haline gelecek. Gönül coğrafyamızdaki insanların bizimle birlikte olmaya, bizlerinde onların birlikteliğine ihtiyacımız var. İnşallah bu başlangıçla büyük bir iyiliğe adım atıyoruz. Bu birlik ve beraberlik artarak bir sinerjiye dönüşecek ve hem balkanlarda hem de ülkemizde yeniden bir birlik, beraberlik ve kardeşlik ruhunun gelişmesine katkı sağlayacaktır ” dedi.


Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker, güzel bir buluşmaya ev sahipliği yaptıklarını ifade ederek, “Tarihi bilgilerimizi bir kez daha hatırlamamıza neden oluyor. Konya STK’larının göstermiş olduğu birliktelik ve ortaya koyduğu stratejik uygulamalar sadece Konya için değil ülke için uluslararası alanda yüz ağartıcı nitelikte” dedi.

 

Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı adına söz alan Uzman Ömer Kadiç, “Böyle bir organizasyonun Mevlana Hazretlerinin bugün bile hayatımıza anlam katan mesajlarının dünyaya yayıldığı merkez olan Konya’da yapılması ayrıca önemli. Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı olarak vaktiyle Mevlana, Yunus Emre ve Ahmet Yesevi gibi gönül erleriyle beslenen ancak zamanla araya giren sınırlar sebebiyle birbirine uzak düşen soydaş akrabalarımızla bizi bir araya getiren bu programı önemsiyor ve teşvik ediyoruz” dedi.

 

Evlad-ı Fatihan gibi projelerin önemine vurgu yapan Ak Parti Konya Milletvekili Hacı Ahmet Özdemir, “Bu tip çalışmalar büyük hayırlara vesile olacak. Balkanlar, Türki Cumhuriyetler ve dünyanın dört bir bucağındaki Müslümanlar bizlerden destek ve güç alacaklar” dedi.

 

Konya Sivil Toplum Kuruluşları İcra Heyeti Başkanı Muhsin Görgülügil ise bünyelerindeki 126 dernek, vakıf ve cemiyetle çalışmalar yürüttüklerini, Konya'nın kadim medeniyetini duyurmak amacıyla panel ve sempozyumlar düzenlediklerini belirtti.

 

Konuşmaların ardından Proje Koordinatörü Önder Kutlu toplantıyla alakalı sunumda bulundu. Balkan STK’ları Çalıştayı Konya Zirvesi, çalıştayın yanı sıra tarihi ve turistik yerlere düzenlenen gezilerle devam edecek.

Sosyal Medyada Paylaş:

FacebookFacebookTwitterTwitterLinkedInLinkedInTelegramTelegram
© 2025 Selçuklu Belediyesi. Tüm Hakları Saklıdır.