Logo

YARATICI DÜŞÜNCENİN KAYNAĞI TARİHTİR

07/03/2016

Selçuklu Belediyesi ve Türkiye İmam Hatipliler Vakfı (TİMAV) işbirliği ile düzenlenen İLHAM okumaları Prof. Dr. İhsan Fazlıoğlu’nun Özneyi Yeniden Kurmak:“Kişilik, kimlik ve kendilik üzerine” konulu söyleşisi ile başladı.

 

Selçuklu Belediyesi ve Türkiye İmam Hatipliler Vakfı (TİMAV) işbirliği ile düzenlenen İLHAM okumaları 5.yıl 2. dönem okumaları başladı. Bera Otelde düzenlenen programa Selçuklu Belediye Başkan Vekili Faruk Ulular, Konya İl Emniyet Müdürü Mevlüt Demir, Türkiye İmam Hatipliler Vakfı Başkanı Abdullah Ecevit Öksüz, İlham Koordinatörü Prof. Dr. Muhittin Okumuşlar, Mehir Vakfı Başkanı Mustafa Özdemir’in yanı sıra sivil toplum kuruşları temsilcileri, öğrenciler ve çok sayıda davetli katıldı. Mehmet Emin Parlaktürk’ün Kuran-ı Kerim tilaveti ile başlayan program protokol konuşmaları ile devam etti.  Konuşmaların ardından Prof. Dr. İhsan Fazlıoğlu Özneyi Yeniden Kurmak: “Kişilik, kimlik ve kendilik üzerine” konulu söyleşi gerçekleştirdi.

 

Medeniyetimizle geleceği bir araya getirmek istiyoruz

İlham’ın (İlim ve Hikmet Araştırma Merkezi) Türkiye İmam Hatipliler Vakfı (TİMAV) bünyesinde bundan 5 yıl önce yolculuğuna başladığını ifade eden Timav Genel Başkan Vekili ve İlham Koordinatörü Prof. Dr. Muhittin Okumuşlar,“  O gün 12 gönüllü hoca ve 30 öğrenci ile bir yolculuğa başlandı. Burada boşa giden ve akan zamanı lehimize çevirebilmek ve birbirimize hakkı ve hakikat-ı tavsiye etmemiz gerektiği düşüncesi ile yola çıktık. Amacımız köklerimizle ve medeniyetimizle günü ve geleceği bir araya getirmek ve ışık tutmaktı” dedi.

 

Gerek ülkemiz, gerek ümmet coğrafyası ve dünyada acı ile izlemiş olduğumuz olaylarla beraber Allah’a hamdolsun böyle güzellikleri de yaşıyoruz diyerek sözlerine başlayan Türkiye İmam Hatipliler Vakfı Genel Başkanı (TİMAV) Abdullah Ecevit Öksüz,“ Türkiye İmam Hatipliler Vakfı olarak bünyemizde birçok faaliyeti sürdürüyoruz. Yaptığımız ve yapmaya devam ettiğimiz sempozyumlar, çalıştaylar ve araştırmalarla beraber Türkiye İmam Hatipliler Vakfı olarak özelde İmam Hatipliler, genelde ise din eğitimi ve gençlik adına bilgi, düşünce ve strateji üretmek amacıyla çalışıyor ve bu çerçevede projeler ve programlar üretip uyguluyoruz. İlham okumaları da vakfımız bünyesinde faaliyet gösteren özel bir etkinlik. Burada bu etkinliklerin özveri ile yürütülmesine katkı sağlayan hocalaraımıza, koordinatörleirmize ve de öğrencilerimize teşekkür ediyorum. Ayrıca Selçuklu Belediye Başkanımız Uğur İbrahim Altay’a da desteklerinden dolayı özel olarak teşekkür ediyorum” dedi.    

 

Gençler geleceğe donanımlı hazırlanmalı

Böyle güzel bir program vesilesi ile bir arada bulunmaktan dolayı mutluluk duyuyorum diyerek sözlerine başlayan Selçuklu Belediyesi Başkan Vekili Faruk Ulular,“ İnsan olarak yaradanımıza,anne babamıza ve de memleketimize karşı olmak üzere 3 temel görevimiz var. Bunları yaptığımızda dünyamızda, ahretimizde muhakkak mamur oluyor. Bu çalışmalar yapılırken genç arkadaşlarımızın beklentilerini yüksek tutmaları ve donanımlı yetişmeleri temel hedefleri olmalı. Bugün buradaki bu topluluğu gördüğümüzde geleceğimizin teminatı olan gençlerimizle gurur duymamak elde değil” dedi.

 

Bir zihin kendi tarihinin denizinde yüzmüyorsa yaratıcı düşünce gelişemez

İnsan bir anlam ve değer varlığı olması açısından hem kendini hem de içinde yaşadığı evreni anlamlandırarak var olur diyen Prof. Dr. İhsan Fazlıoğlu,“ Bunun en önemli örneği mezarlıkların şehirlerin dışına çıkartılmasıdır. Modernizim insanın ölümle irtibatını kesmekle başlar. Oysa hayatı anlamlandırmanın yolu ölüm ile irtibatlandırmaktır. Modern insan ise elden geldiğince ölümü unutmak üzere, ölümden kaçmak, ölümü hafife almak ve ölüm düşüncesini yaşamın dışına almak düşüncesi üzerine kurmuştur” dedi.  

 

Benliğin ve kişiliğin kazınılmasının örnek istediğini ifade eden Fazlıoğlu,“ Çocuk örnek olarak kimi görürse onu hayatına model alır. İnsan olarak başımıza gelen en büyük felaket nasıldan önce niçin’i düşünmemizdir. Bir zihin kendi tarihinin denizinde yüzmüyorsa yaratıcı düşünce gelişemez. Bu toprakların tecrübesi ile alakası olmayan bir insan nasıl yaratıcı bir düşünce geliştirecek. Hep Hans’ın mı felsefesini anlatacağım. Mehmet’in de bir felsefesi olmaz mı? Ama bunun olabilmesi için çocuğun önünde örneklerin olması gerekiyor” dedi.

 

İnsanın kimliğini toplumdan aldığını ve böylece benden bize geçtiğini ifade eden Fazlıoğlu,“  Benliği zayıf olanın bizliği de zayıf olur. Biz olabilmek kolay bir hadise değil biz olabilmek için ben olandan taviz verebilmek gerekir. Benden bize geçiş bir nevi çadırdan eve geçiştir. Orada biz bizliğimizi, kimliğimizi kazanırız ve mensubiyetimiz ortaya çıkar” dedi.

 

Programın ardından Selçuklu Belediyesi Başkan Vekili Faruk Ulular, Prof. Dr. İhsan Fazlıoğlu’na İnce Minare biblosu hediye etti. 

Sosyal Medyada Paylaş:

FacebookFacebookTwitterTwitterLinkedInLinkedInTelegramTelegram
© 2025 Selçuklu Belediyesi. Tüm Hakları Saklıdır.